Gå til hovedindhold

Børn, der vokser op i hjem med psykisk sygdom

310.000 børn og unge i Danmark vokser op med en far eller mor med en psykisk sygdom, og derudover antages det, at mindst 30.000 børn har en søskende med en psykisk sygdom. Vokser et barn op i en familie med psykisk sygdom, risikerer barnet i langt højere grad end andre børn at komme i social og faglig mistrivsel samt på længere sigt selv at udvikle psykisk sygdom.

Indhold

    Forstærket indsats ift. børn, der vokser op i hjem med psykisk sygdom

    Frederikshavn Kommune har indgået et samarbejde med KOMBU: ”Kompetencecenter for børn og unge i familier med psykisk sygdom”, der er oprettet under Psykiatrifonden. KOMBUs hjemmeside er et besøg værd, da den er fyldt med relevante værktøjer, undervisningsmaterialer og baggrundsviden ift. psykisk sygdom mv. Mange af værktøjerne finder anvendelse i et langt bredere perspektiv end psykisk sygdom, da de også understøtter opsporing og tidlig indsats overfor børn i mistrivsel mere generelt.

    Faglige fyrtårne i Frederikshavn Kommune

    • Vi har uddannet 31 ”faglige fyrtårne” på børneområdet. De har fået 3 dages kursus ved KOMBU indeholdende viden om psykisk sygdom, redskaber og viden der styrker opsporingen, redskaber til at tale med børn, forældre og fagpersoner omkring det, at vokse op i hjem med psykisk sygdom mv.

    • Vi har uddannet 6 faglige fyrtårne på voksenområdet. De har fået 1 dags kursus ved KOMBU indeholdende viden om psykisk sygdom og med særligt fokus på at tale med de voksne, der er ramt af psykisk sygdom, om børnene.

    • De faglige fyrtårne har i efteråret 2021 og 2022 været på turné og formidlet elearning om KOMBU til alle dagtilbud og skoler, klubber, sundhedsplejen, PPR og myndighedsområdet, Jobcenter, misbrugsafdeling og socialpsykiatrien. Medarbejdere i mere end 70 afdelinger har på den måde fået indsigt i emnet og er præsenteret for værktøjer til at lave en støttende indsats for børnene og deres forældre. Fremadrettet vil de faglige fyrtårne være særlige videnspersoner og ambassadører for projektet ude i praksis. De kan rådgive og give sparring til kolleger ift. hvordan arbejdet med målgruppen kan tilrettelægges og de kan understøtte brobygning mellem børne- og voksenområdet.

    Frirum: Samtalegrupper for børn og unge, der vokser op i hjem med psykisk sygdom

    • Vi har uddannet 4 gruppeledere, der fra foråret 2022 opstarter samtalegrupper for børn og unge, der vokser op i hjem med mindst en forælder/stedforælder med psykisk sygdom. Samtalegrupperne henvender sig til børn og unge fra 1. til 10. klasse. 

    Har du spørgsmål eller brug for mere viden om KOMBU-projektet, så kontakt projektleder Lene Jelsbak Mortensen, lemt@frederikshavn.dk